Hammers verliezen bekerkraker tegen ZZ Leiden

Landstede Hammers

70

72

ZZ Leiden

In een kolkend Theater van de Sport is ZZ Leiden net de meerdere van Landstede Hammers. In een wedstrijd met wisselende kansen winnen de Leidenaren de bekerfinale met 72-70. Ondanks de geweldige steun van het Zwolse publiek, komen de Hammers net tekort om historie in eigen huis te schrijven.

De kille cijfers laten zien waar het aan schort: het schot. De Zwolse ploeg heeft zes assists meer en een flink reboundoverwicht van plus negen. Maar ja, als je veel mist, pak je ook meer rebounds. De 36,6% steekt schril af tegen de 46,8% van ZZ Leiden. Daarnaast hebben de Zuid-Hollanders de man van de wedstrijd in de gelederen, Maarten Bouwknecht. Hij geeft alles en schiet op beslissende momenten wel driepunters binnen. Hij beloont zichzelf met een paar flinke tikken op de borst en schreeuwt het uit na een hernieuwde geslaagde poging.

Sterke start
The Hammers beginnen goed in eigen huis. De Leidse defensie is fel en spijkerhard, maar na een weifelende openingsfase zeker niet onneembaar. Als Marijn Ververs al na drie minuten tegen zijn tweede persoonlijke fout oploopt, zit er zand in de Leidse motor. Een driepunter van Coen Stolk, twee goede scores onder de borden van Arnaldo Toro Barea en de enige driepunter van Draogos Diculescu. Het is 19-11. Onder leiding van Maarten Bouwknecht met een goede assist en een zuivere driepunter en een aantal lichte fouten gefloten tegen Niek van der Plas waardoor er gratis vrije worpen zijn voor Erikas Venskus, en het is gewoon gelijk na tien minuten: 19-19.

De verwachte puntjepuntje-wedstrijd is er. Ook in kwart twee wisselen de scores en blijven beide ploegen in elkaars nabijheid. Via driepunters van Felix Terins en Duje Dukan neemt Landstede Hammers vier punten voorsprong, maar het tweede gedeelte van het kwart is voor de Leidenaren. Deion Hammond heeft snelle drives en krijgt bonus vrije worpen mee, terwijl Landstede Hammers net niet afrondt en niet toekomt aan de mogelijkheid voor het derde punt. Het wordt zelfs 32-40, maar dan start Landstede Hammers een fikse run. Bij rust is het 35-40.

13-0 run
Direct na de thee wordt de 13-0 run en 45-40 voorsprong gecompleteerd. Binnen de minuut schiet Dukan een driepunter en een drive met bonus helpt ook mee. Als Thomas Rutherford eindelijk onder borden iets terugdoet en Marijn Ververs met een drie- en tweepunter zijn naam op het sheet zet, is het evenwicht hersteld. Het is rommelig, energiek, spannend: het is een echte bekerfinale en 53-53.

Na twee aanvallende rebounds besluit Ralf de Pagter de score in het slotkwart maar te openen. Het is voorlopig wel de laatste Zwolse score en een time-out van Mark van Schutterhoef brengt ook de rust niet terug. Alleen Toro Barea voltooit, terwijl Roelansd Schaftenaar inmiddels 57-67 laat noteren.

Spannende ontknoping
Met nog drie minuten volgt een nieuwe Zwolse time-out. Luuk van Bree en Duje Dukan wisselen driepunters uit. De ballen en mensen vliegen links en rechts over het veld. De dweilers hebben het hartstikke druk en Landstede Hammers knokt zich terug. Felix Terins met een driepunter, 66-72. Een eerste Var-moment. Zwols balbezit en Duje Dukan met een driepunter, 69-72. Na een persoonlijke fout van Terins mist Maarten Bouwknecht beide vrije worpen, nog 21 seconde. Een fout op Terins. Hij maakt de eerste vrije worp en mist de tweede expres. De bal vliegt naar links en recht en ineens heeft Felix Terins een geheel vrije driepunter vanaf de zijkant. Het publiek juicht al, maar de bal van de wedstrijd gaat mis. Weer een scrimmage, weer een Var-moment, weer Zwols balbezit. Terins gooit de bal letterlijk over de hele. Nu is het aan ZZ Leiden en de laatste twee secondes met nog twee gemiste vrije worpen van Deion Hammonds later winnen de Leidenaren de beker.

Landstede Hammers druipt, ondanks een spannende wedstrijd met geweldige steun van het Zwolse publiek, teleurgesteld af. De wedstrijd heeft aangetoond dat de Hammers competitief zijn en dit geeft, hoe wrang de uitslag ook is, vertrouwen voor de rest van dit seizoen. Komende zondag is de eerst kans op revanche, thuis tegen Telenet Giants Antwerp. Een bijzondere wedstrijd in de wetenschap dat Telenet Giants Antwerp dit weekend de Belgische bekerfinale won tegen torenhoge favoriet Oostende.

Tekst: Remco van Vliet
Foto’s: Orange Pictures

Stats

Punten:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je niets missen van Landstede Hammers? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets.