Landstede Hammers is te sterk voor Aris Leeuwarden

Ook de tweede oefenwedstrijd in eigen huis brengt Landstede Hammers donderdag een zege. Tegenstander Aris Leeuwarden blijkt op dit moment een maatje te klein: 94-69.

In trainingspak moedigen Kevin Bleeker en Yasiin Joseph hun teamgenoten aan, terwijl de Leeuwarders het zonder Tim Hoeve, Jackson van Seijen-Brown en oudgediende Torben Tönjann moeten stellen. “Bij mij is een stukje kraakbeen uit de knie verwijderd. Over vijf weken begint voor mij het seizoen. Het is niet anders. Het was onze eerste wedstrijd en je ziet dat we nog moeten wennen. Nu maken spelers – de tegenstanders – onverwachte bewegingen. Er zijn nog geen scoutingsrapporten. Van elkaar weet je die bewegingen wel na een aantal weken trainen”, zegt de voormalig speler van Landstede Hammers.

De Zwolse ploeg schiet akelig zuiver voor de pauze. Zeven van de elf driepuntpogingen vallen binnen en het totale schotgemiddelde is met 62,9 procent gewoon hoog te noemen. Nieuwbakken Amerikaan Jhonathan Dunn schroeft het gemiddelde aardig op. De atletische Dunn schiet achteloos een drietal driepunters en snelt voorbij tegenstanders. Voor de rust is hij alleen al goed voor 21 punten tegen 81,8 procent. Kayel Locke is ook uiterst effectief, maar met zijn 80 procent komt hij net tekort op Dunn.

Spierballenkilo’s
Aris heeft beslag weten te leggen op een aantal effectieve buitenlandse spelers. De ervaren point guard Chad Frazier passt snel en werkt gemakkelijk af, terwijl de met een fraaie baard getooide Thomas Smallwood slim rebounds pakt en zuiver afwerkt. Toch komen de lange Friese mannen spierballenkilo’s te kort. Jozo Rados, Kayel Locke en Ralf de Pagter ogen breder en sterker, waardoor de Friese foutenlast snel oploopt. Voeg daar de gehaaide Noah Dahlman aan toe en dat verklaart waarom Smallwood en Björn de Vries voortijdig met een vol foutenboekje de kant moeten opzoeken.

Hoe je het ook wendt of keert: er is gewoon sprake van een krachtsverschil. Weliswaar opent Aris brutaal en neemt met 10-11 de leiding, maar daarna is de koek op en de wedstrijd snel gespeeld. Dunn bespeelt het afstandsvizier, Mike Schilder pakt ook een drietje en de ene assist van Devon van Oostrum is nog mooier en ingenieuzer dan de andere. Na het eerste kwart is het al 29-16. Wanneer de Friezen met elkaar overleggen en de scheidsrechter de bal vrijgeeft, kan Bart van Schaik moederziel alleen scoren. Zijn pass op Devon van Oostrum is veel lastiger: die bedankt vervolgens met een geslaagde driepunter. Omdat Cedric Dedecker en Sjoerd Koopmans ook driepunters binnenschieten, is het rust bij 53-37.

“Welcome back Kayel”
Direct na de rust volgt een 8-0 run. Een steal van Noah Dahlman leidt tot een pass van Nigel van Oostrum op de sprintende Dunn, die de break netjes afrondt. Een hernieuwde steal leidt tot een break met dunk van diezelfde Dunn. Het publiek kijkt goedkeurend toe. De voorsprong loopt gestaag op. Een hernieuwd hoogtepunt is de dunk van Kayel Locke met bonus die de speaker doet vergezellen met een tevreden “Welcome back Kayel”. Na dertig minuten is het 81-51.

In het slotkwart toont Aris Leeuwarden karakter. De ploeg snoept vijf punten af van de grote achterstand. Het is dat Ralf de Pagter een drietje gooit en Reinder Brandsma vrije worpen laat liggen, want anders was de 0-9 run een veel grotere geworden. Het mag allemaal geen naam hebben: het is immers nog de voorbereiding.

Landstede Hammers speelt zaterdag een uitwedstrijd bij The Hague Royals, waarna dinsdag de laatste oefenwedstrijd in eigen huis wacht. Dan speelt de ploeg om 17:00 uur tegen Den Helder Suns. En daarna… dan begint de competitie echt.

Punten:
Jhonathan Dunn 27; Kayel Locke 17; Ralf de Pagter 14; Devon van Oostrum 8; Jerom Oude Aarninkhof en Noah Dahlman 7; Jozo Rados 5; Nigel van Oostrum 4; Mike Schilder 3; Bart van Schaik 2.

Tekst: Remco van Vliet

Stats

Punten:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je niets missen van Landstede Hammers? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets.