Landstede Hammers knokt zich langs Heroes

In een harde wedstrijd wint Landstede Hammers donderdag met 73-71 van Heroes Den Bosch. Ontgoocheld zitten de Bosschenaren op de grond. Het teambasketbal van de Zwollenaren zorgt voor een onverwachte uitkomst.

Landstede Hammers

73

71

Heroes Den Bosch

 

In de openingswedstrijd van het seizoen stonden beide ploegen ook al tegenover elkaar. Onder leiding van Miha Lapornik wonnen de Bosschenaren toen met 78-84. Deze uitslag is inmiddels uit de boeken geschrapt. Lapornik is in de hernieuwde competitie weer ongrijpbaar voor de Hammers, maar uitgerekend hij mist in de lange slotaanval van 33 seconden twee driepunters. Tussen deze twee schoten in heeft Ralf de Pagter een weergaloos block shot op JaCori Payne. Lapornik blijft na afloop met zijn hoofd schudden, terwijl de ploeg verbijsterd achterblijft op het speelveld. Aan de andere zijde klinken woeste kreten en zie je gebalde vuisten. Nigel van Oostrum glimt van oor tot oor. “Wat een vechtlust. Uiteindelijk winnen we op onze verdediging. Zag je hoe de bank meeleefde? Dat geeft zo veel energie.” Herman van den Belt tovert een nog grotere lach op zijn gezicht. “Ik ben hier heel blij mee. Als het in eerste instantie allemaal niet lukt, dan moet je iets anders. Kijk eens waar het team dan toe in staat is!”

De thuisploeg begint nog redelijk aan de wedstrijd. Jhonathan Dunn bedient Nigel van Oostrum op de break en in een volgende aanval zijn de rollen omgedraaid: 4-0. Die voorsprong houdt de thuisploeg heel kort vast en daarna nemen de Bosschenaren met snoeihard basketbal de leiding over. Beide ploegen spelen gejaagd, schieten veel mis en hebben de nodige turn overs. Heroes is net wat zuiverder in de passing en net wat beter van afstand. De boomlange Alan Herndon blijkt ook over een goede driepunter te beschikken. Een aantal goede aanvallende rebounds leiden tot second change points met onder meer een driepunter van Miha Lapornik. Als dezelfde Lapornik een ‘and one’ heeft tegenover Jozo Rados staat het na tien minuten 13-18.

Achterstand bij rust
Het wil allemaal maar niet lukken in het tweede kwart. Naast turn overs van Rados en Dunn incasseert de bank ook nog eens een technische fout. Een buzzer beater van Alan Herndon zet voor een eerst tien punten verschil op het bord: 17-27. Nog een driepunter van Lapornik, weer een aanvallende rebound van Stefan Wessels: 19-33. Gelukkig komt van de bank het goede schot binnen de lijnen. Eerst treft Yasiin Joseph van ver, waarna de goed spelende Mike Schilder er een drietje aan toevoegt. In de buzzer legt Joseph de ruststand vast op 27-38.

Het arbitrale trio fluit in de tweede helft anders dan in de eerste: er is ineens veel minder toegestaan. Dat houdt in dat Heroes na nog geen vier minuten speeltijd al op vijf teamfouten staat. De Zwollenaren verdedigen intens en dwingen de Bosschenaren tot fouten en moeizame schoten. Langzaam slinkt de voorsprong en na een drietje van Nigel van Oostrum en twee verzilverde vrije worpen van Rados staat het ineens 46-49. Als Devon van Oostrum dan een drietje mist en Herndon in de tegenaanval wel van ver raak schiet, neemt Heroes opnieuw afstand. Een 0-9-run zorgt voor een 46-58 kwartstand.

Heroes verkrampt in het slotkwart. De ploeg speelt beduidend minder en verliest het hoofd. Als Demario Mayfield hard op het bord slaat, telt de score voor Dunn. Diezelfde Mayfield moet met zijn hand in het ijs en de Hammers buffelen door. Alleen Lapornik weet nog te scoren, de rest van de ploeg mist en mist en mist. Schilder gooit er nog maar weer eens een drietje in, Joseph is ongrijpbaar en Dunn wisselt succesvol zijn aanval. Dunn verklaart: “In de eerste helft miste ik zelfs open schoten. Het moest anders. Daarna ging ik voor de drive. Dat betaalde zich uit. Man, wat een uitstekende overwinning voor het team!” Met een drive over de baseline zorgt Dunn voor 73-71, waarna Heroes-coach Jean Marc Jaumin ontploft en direct een time-out neemt.

Net zoals in Den Helder kan Heroes de wedstrijd in de slotminuten niet ‘killen’. Het geloof in een goede afloop, de uitstekende Zwolse conditie en – eerlijk is eerlijk – de nodige portie geluk zorgen voor een mooie onverwachte overwinning.

Punten
Yasiin Joseph 17; Jhonathan Dunn 16; Mike Schilder en Noah Dahlman 10; Nigel van Oostrum 8; Jozo Rados 4; Ralf de Pagter en Devon van Oostrum 3; Kayel Locke 2.

Tekst: Remco van Vliet
Foto’s: André Rump

 

Stats

Punten:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je niets missen van Landstede Hammers? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets.