Landstede Hammers maatje te groot voor Feyenoord Basketball

Wat op papier een topper is, blijkt in praktijk een vrij eenzijdige wedstrijd. Landstede Hammers wint zondag met 103-63 van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball.

Beide ploegen hebben hun eigen problemen te overwinnen. Bij Feyenoord ontbreken de lange mannen Jeroen van der List en Willem Brandwijk, terwijl aan Zwolse zijde schutter Martez Walker aan de kant blijft. Nigel van Oostrum ziet zijn broer Devon in zijn eerste wedstrijd gelijk schitteren. Weliswaar belanden enkele geniale passes in niemandsland, maar met Devon van Oostrum hebben de Hammers een guard die het spel verdeelt en spelers gelegenheid geeft uit te blinken. Man of the match Mike Schilder zal dat beamen. Schilder komt tot een seizoenrecord van 21 punten en krijgt via slimme passes alle gelegenheid rustig vanachter de driepuntlijn af te drukken. Trotse moeder Schilder snelt na afloop naar de zijlijn om zoonlief te feliciteren. “Normaal doe ik dat niet, maar vandaag…”

Herman van den Belt is na afloop een tevreden man. “Ik heb een goed team gezien. We hebben hun zwaktes onder de borden uitgebuit en nooit de controle over de wedstrijd verloren.” Toon van Helfteren is eerder deemoedig en realistisch. “Zo’n derde kwart is dramatisch natuurlijk. Als de achterstand oploopt, gaan spelers zelf proberen deze te verkleinen. Dat werkt niet. Het verschil is groter dan gehoopt. Hier winnen was – mede gezien het ontbreken van spelers – niet realistisch. We hebben het sowieso moeilijk buitenshuis.”

10-0 run
De Hammers geven vanaf het begin gas. Mohamed Kherrazi wint met overtuiging de sprongbal en de Zwollenaren zijn direct weg voor een 10-0 run. Mike Schilder schiet zijn eerst twee driepunters binnen en Coen Stolk kan zich op zijn verdedigende positie moeilijk meten met de slimme Noah Dahlman. De Rotterdammers beginnen echter met een gezonde vechthouding en knokken zich onder leiding van Quentin Snider en Keyshawn Woods terug in de wedstrijd. Vanaf de vrijeworplijn schiet Raidell de Pree de Feyenoorders voor het eerst op voorsprong: 14-15. Als Mack Bruining met een driepunter voor 16-18 zorgt, is de laatste Rotterdamse voorsprong een feit.

Devon van Oostrum schiet zijn eerste poging van afstand feilloos binnen en geeft een puike assist op Ralf de Pagter. Het is 24-20 en dat is de opmaat voor meer. Het is dat Landstede Hammers in het tweede kwart maar liefst vijfmaal onnodig balverlies heeft, anders was de wedstrijd veel eerder beslist. “We hielden het – misschien tegen beter weten in – vol tot aan de rust”, meldt Van Helfteren. Woods heeft een aantal fraaie scores en Snider bewijst een goede scorende guard te zijn, maar het Zwolse teamspel is gewoon te goed. Dahlman scoort onder de borden en Schilder heeft zelfs een vijfpuntaanval. Als lange man Ralf de Pagter een netloze driepunter schiet, is het 45-36 bij rust. Kevin Bleeker en Michael Kok ruziën nog wat na en krijgen na het rustsignaal beiden nog een technische fout.

Driepunters Dorsey-Walker
Na de pauze verliezen de Rotterdammers het hoofd. Niet alleen omdat Sherron Dorsey-Walker opent met twee driepunters, maar vooral omdat de Amerikaanse spelers hun emoties niet de baas zijn. Woods krijgt een opzettelijke fout als hij Schilder vastklemt, terwijl deze hem de bal afpakt. Even later weigert Woods de bal terug te geven en negeert hij de scheidsrechter. Hij loopt weer tegen een technische fout aan en daardoor is het einde wedstrijd. Center Austin Lawton toont naast fraaie scores ook misbaar en guard Quentin Snider heeft in het slotkwart het vizier amper op scherp. De schamele zes punten in het slotkwart zijn hiervan mede het gevolg.

Landstede Hammers blijft georganiseerd en in teamverband spelen. De uitgedunde Rotterdamse bank heeft geen enkel verweer tegen de scherp schietende Zwollenaren. Dorsey-Walker, Schilder en Bleeker drukken elk tweemaal van ver af. In de slotfase laat de Zwolse jeugd zich gelden. Jerom Oude Aarninkhof pakt zijn driepunter en Bart van Schaik zorgt met een drive voor het honderdste punt. Moeder van Schaik: “Ik ga thuis gelijk maar met de appeltaart beginnen.” Bleeker heeft nog een machtig block shot, maar Kherrazi is net te laat zodat De Pree vanaf de vrijeworplijn met drie geslaagde worpen kan zorgen voor een 103-63 eindstand.

Punten:
Mike Schilder 21; Noah Dahlman 20; Sherron Dorsey-Walker 19; Ralf de Pagter 13; Kevin Bleeker 11; Devon van Oostrum 8; Mohamed Kherrazi 6; Jerom Oude Aarninkhof 3; Bart van Schaik 2.

Tekst: Remco van Vliet
Foto’s: André Rump

Stats

Punten:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je niets missen van Landstede Hammers? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets.