Landstede Hammers erkent meerdere in Donar

Landstede Hammers is er zondag niet in geslaagd Donar wederom te kloppen. De Zwolse selectie geeft wat het heeft, maar haakt af als de Groningers in de tweede helft alles raak gaan schieten: 63-75.

Landstede Hammers

63

75

Donar

Donar kampt met twee afwezigen. Austin Luke laat zich in trainingspak verbaal gelden en incasseert voor de bank nog een technische fout, terwijl Lotanna Nwogbo wel de warming-up meemaakt, maar verder op de bank vertoeft. Aan de overzijde zit daar de node gemiste Mike Schilder. Aangezien de Groninger bank dieper is, kan Donar meer rouleren en als de vermoeidheid zijn tol eist bij de Zwollenaren, gaan de vrije schoten allemaal raak.

De tomeloze Zwolse energie leidt tot een goed eerste kwart, ook omdat het thuispubliek letterlijk en figuurlijk volop aanwezig is. Weliswaar is topscorer Henry Caruso sterker dan Bart van Schaik en is een hoekje van Thomas Koenis loepzuiver, maar de eerste puntgave driepunter van Dragos Diculescu is de opmaat voor een goede Zwolse fase. De intense verdediging leidt in de eerste helft tot zeven afgedwongen turn overs en zes steals, waar Donar slechts een enkele turn over meekrijgt. Na een prachtige teamaanval zorgt Van Schaik voor 13-7. Donar-coach Matthew Otten probeert het dan zelfs met Marquis Addison als guard voor Leon Williams, die de Groninger lijnen niet kan uitzetten. Het helpt niet echt: het staat 16-12 na tien minuten.

Scores schaars
In kwart twee blijven de scores schaars. Landstede Hammers schiet slechts twee uit twaalf vanachter de lijn en Donar blijft grossieren in moeizame aanvallen en balverlies. Kevin Bleeker gooit een bal mis die hij nooit meer zal missen en mama Bleeker grijpt vertwijfeld in haar haren. Een paar secondes later juichen zoonlief en moeder weer. Kevins block shot is zo meedogenloos dat de Groninger schouders hoog worden opgetrokken en er moedeloos naar de bank wordt gekeken. Na een plaatje van een assist van Diculescu op Noah Dahlman volgt direct een time-out, waaruit vervolgens Amanze Egekeze ook een snoepje meegeeft aan Thomas Koenis. Na een onnodige opzettelijke fout van Marquis Addison op Naba Echols legt die laatste de ruststand vast op 30-24.

Over technische fouten bestaan twee theorie├źn: of ze bewijzen dat de ploeg helemaal van het padje is en klaar is om ineen te storten of de technische fouten geven het gif dat je nodig hebt om door te stoten. Optie twee is in dit geval van toepassing op Donar. De Groningers komen fris uit de kleedkamer en via Henry Caruso en Dante Ingram wordt de achterstand geminimaliseerd. Een driepunter van Diculescu en drive van de weer goede Dahlman geeft de thuisploeg weer lucht. Binnen twee minuten volgen twee technische fouten en alhoewel Dahlman beide presentjes uitpakt, kantelt de wedstrijd. Het tempo gaat omhoog, de schouders gaan er harder in, de druk op balinnames neemt toe en Landstede Hammers moet passen. Henry Caruso schiet vanuit alle hoeken raak en een 4-16 run volgt, slechts onderbroken door het kwartsignaal. De lucht is eruit en Nigel van Oostrum ziet tot zijn eigen wanhoop een vrije bal over de ring verdwijnen. Het is 46-51.

Van Schaik heeft nog energie om het gevecht aan te gaan. Zijn drive is prima, maar helaas zijn de vier verkregen vrije worpen dat niet. Met een drietje zet Sheyi Adetunji het verschil op tien: 48-58. Een stuiptrekking met een drietje van Diculescu en twee wel geslaagde vrije worpen van Ralf de Pagter is het laatste wapenfeit. Donar is fitter, sterker en ditmaal beter dan Landstede Hammers. Na een fraaie assist van Echols verzorgt Bleeker met een spijkerdunk de laatste score van de wedstrijd. Over een week spelen de Zwollenaren wederom een thuiswedstrijd, dan tegen The Hague Royals. De wedstrijd begint om 14:00 uur.

Tekst: Remco van Vliet
Foto’s: Orange Pictures

Bekijk hier de statistieken van het duel met Donar.

Stats

Punten:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je niets missen van Landstede Hammers? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets.