Landstede Hammers nu wel te sterk voor Feyenoord

In een felle, rommelige wedstrijd wint Landstede Hammers zondag met 87-77 voor het eerst dit seizoen van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. De terechte winst is meer dan een opsteker.

Landstede Hammers

87

77

Feyenoord Basketball

 

De ziekenboeg is aan Zwolse zijde weer leeggestroomd: alleen Mike Schilder is nog niet wedstrijdfit. Met name de terugkeer van Noah Dahlman legt de thuisploeg geen windeieren. Dahlman rommelt en frommelt als vanouds en staat altijd op de goede plek. Hij wordt dan ook gedeeld topscorer met 21 punten.

Tactisch sterk
Beide ploegen beschikken met Toon van Helfteren en Herman van den Belt over tactisch sterke coaches. Dat zie je terug in het wedstrijdbeeld. Alleen spelers met een minder afstandsschot krijgen vrije schoten en scorende spelers worden vaak ge-double-teamed. Daarnaast spelen de Rotterdammers vaak in een zone om de lange sterke Zwolse mannen weinig speelruimte te geven. Het leidt tot slim percentagebasketbal. Als je daaraan een sterke verdedigende wil toevoegt, is de felheid en rommeligheid verklaard.

Feyenoord is scorend erg afhankelijk van een drietal spelers: Arunas Mikalauskas, Juan Davis en Jeroen van der List. In de eerste helft is Mikaluaskas enkel succesvol vanaf de vrije worplijn en valt Van der List na zijn eerste blessure langdurig uit met een enkelblessure. Dat betekent alle ballen op Davis en die verzaakt niet. Hij komt tot 25 indrukwekkende punten in de eerste twintig minuten. Overigens is er ook aan Zwolse zijde niet bepaald sprake van een evenwichtig verdeeld scorepatroon. Van de 39 Zwolse punten komen er 27 uit handen van Dahlman en Jozo Rados.

Sprokkelen geblazen
Het duurt even voordat de eerste score valt. Na drie aanvallende rebounds legt Davis schotpoging vier eindelijk binnen. Het is sprokkelen geblazen. Een block shot van Kayel Locke op Arunas Mikalauskas leidt tot een coast-to-coast met bonus voor 7-4. Onder leiding van Davis nemen de Rotterdammers een 11-18 voorsprong, maar zes punten van Dahlman brengen de Hammers nabij. In de slotaanval mist Yasiin Joseph zijn driepunter zodat er 19-22 op het scorebord prijkt.

Ook in het tweede kwart geven beide ploegen elkaar weinig toe. Verdedigend ontstaan er nu wat haarscheurtjes. Coen Stolk pakt de verdedigende rebound en omdat Rados hem niet kan bijbenen, krijgt hij vrije doortocht naar de basket. Daartegenover staat dat Dahlman moeiteloos een rebound na een zeldzame gemiste vrije worp mag pakken, waarna hij zelf op de lijn komt. Na een driepunter van Locke staat de thuisploeg met 39-35 voor, maar een verslapping aan Zwolse zijde met een paar onnodige turn overs leidt tot een 0-7 run en een 39-42 ruststand.

Dunn on fire
In de tweede helft neemt Mikalauskas revanche voor de eerste helft. Hij kiest vaker voor de drive en scores nabij de bucket. In de één-tegen-één tegen Nigel van Oostrum is hij sterker en langer wat leidt tot de nodige scores. Niet alleen Mikalauskas heeft ineens hete handen. Dat geldt met name voor Jhonathan Dunn. De Amerikaanse Zwollenaar heeft slechts een enkele schotpoging in de eerste helft, maar na rust staat er geen maat op hem. De ene na de andere driepunter vliegt van ver tot heel ver door het netje: zeven pogingen zijn succesvol.

Feijenoord kan tot drie minuten in het slotkwart gelijke tred houden met Landstede Hammers. Als Davis en Mikalauskas bij 65-65 plaatsnemen op de reservebank, is het pleit ineens beslecht. Drie opeenvolgende driepunters van Dunn zorgen voor het verschil. Beide mannen keren snel terug in het veld en slagen erin het verschil te minimaliseren, maar de lucht is eruit. Ralf de Pagter met bonus, een driepunter van Dunn, een driepunter van De Pagter en een assist van hem op Rados en het is gebeurd. Landstede Hammers neemt de winst mee naar de laatste reguliere competitiethuiswedstrijd van het seizoen donderdag tegen Zorg en Zekerheid Leiden.

Bekijk hier de complete statistieken van het duel met Feyenoord

Tekst: Remco van Vliet
Foto’s: André Rump

 

Stats

Punten:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je niets missen van Landstede Hammers? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets.