Landstede Hammers Regio Zwolle beloont zichzelf niet

In een ongelooflijk snelle en leuke wedstrijd verliest Landstede Hammers Regio Zwolle van Ventspils. De misschien wel beste wedstrijd van de campagne eindigt in 87-89.

Herman van den Belt, coach van Landstede Hammers Regio Zwolle, kijkt met tevredenheid terug. “Ik heb een hele goede ploeg zien vechten. Ventspils speelt het basketbal zoals wij dat voor ogen hebben. Zo spelen is genieten van de Europese campagne.” Ventspils-speler Maris Gulbis, die foutloos schiet vanachter de driepuntlijn, is minder positief. “Het enige goede is eigenlijk de overwinning. We speelden ons spel niet, we hadden te weinig energie.” Coach Visocris-Rubenis is wel wat positiever. “Zwolle heeft goed geanticipeerd op ons spel. In de eerste helft maakten ze te veel eenvoudige lay-ups. Onze 9-0 run direct na rust was mede een gevolg van wat verdedigende aanpassingen. Ik ben blij met de overwinning en heb genoten van het publiek, de wedstrijd en de stad, waarvoor dank.”

De Letse ploeg is een scoremachine. De ploeg is gemiddeld goed voor 91 punten en is niet van plan daar afbreuk aan te doen. Verdedigend laat de ploeg gaten vallen en de gretige Hammers profiteren daar goed van. In de startopstelling is een plaats ingeruimd voor Nigel van Oostrum en Mike Schilder, die hun visitekaartje afgeven. Het is met name Schilder die het vizier op scherp heeft staan. In het eerste kwart vallen twee driepunters binnen. Daarnaast is de samenwerking met Noah Dahlman van uitzonderlijke klasse. Beiden geven elkaar fraaie assists en de ene score is nog mooier dan de andere. De Letten hebben weinig ruimte nodig om te scoren. Timothy Shorts II, die met 1.65 zijn naam eer aan doet, glijdt soepel door de defensie en voor een zuiver afstandsschot is geen denktijd nodig bij de eerdergenoemde Maris Gulbis en Wes Washpun. Het productieve eerste kwart eindigt met 28-26.

Ventspils heeft het lastig in Zwolle
Landstede Hammers blijft het initiatief houden en behoudt de gehele eerste helft de voorsprong. Ralf de Pagter is secuur van afstand, verrast zijn tegenspeler met een side-step en dunkt op de break 45-37 binnen. Mohamed Kherrazi buffelt als vanouds onder de borden en is zuinig en zuiver met zijn schoten. Als center Ronalds Zakis in de slotseconde een buzzerbeatende driepunter binnenschiet voor de 49-46 ruststand schreeuwt hij het uit. Na de eclatante 111-76 overwinning in de heenwedstrijd heeft Ventspils het ontzettend lastig in Zwolle.

Even is de zuiverheid weg bij de Zwollenaren en plaatsen de Letten een 0-9 run. De lange langere mannen overheersen even de Zwolse mastodonten. Waar Ventspils kiest voor de driepunter, scoren Dahlman en Kherrazi binnen de bucket. De Zwolse zone ontregelt even de Letten waar een time-out uitkomst moet bieden. Als Shorts II met een drive binnen legt en een bonus vrije worp meekrijgt, brult hij het uit van vreugde. Het is 62-68. Dan breekt de beste fase van Ralf de Pagter aan. Hij geeft een assist aan Kherrazi, verzilvert een vrije worp, dunkt moederziel alleen lekker door en na een assist van Martez Walker zet hij de ploegen op 69 naast elkaar. De drive van de slimme Marcis Vitols verstoort de gelijke stand.

Veerkracht
Weer toont de Zwolse ploeg veerkracht en het zijn driepunters van Nigel van Oostrum en Sherron Dorsey-Walker die de ploeg voorbij Ventspils schieten. Het wordt een echte puntje-puntje wedstrijd. Fases is het uitermate rommelig en scoort niemand, soms valt een toverbal van Noah Dahlman en ineens valt een hernieuwde driepunter van Maris Gulbis. Sherron Dorsey-Walker schiet de thuisploeg naar 87-86, maar een onmogelijke score in de buzzer van Marcis Vitols beslist uiteindelijk de wedstrijd. Landstede Hammers weet het laatste balbezit niet te verzilveren en daardoor verliest de ploeg voor de vijfde maal. De overwinning was ditmaal zeer nabij na een wedstrijd die promotie voor het basketbal bleek.

Punten:
Noah Dahlman 24; Mike Schilder 17; Ralf de Pagter en Mohamed Kherrazi 16; Sherron Dorsey-Walker 6; Martez Walker 5; Nigel van Oostrum 3.

Tekst: Remco van Vliet

Stats

Punten:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je niets missen van Landstede Hammers? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets.