Landstede Hammers vecht zich langs Donar

In een zinderende wedstrijd wint Landstede Hammers zondag met 77-70 van Donar uit Groningen. Beide ploegen spelen verdedigend spierballenbasketbal en de beste pakt de winst.

De finalisten van afgelopen seizoen missen nog de finesse voor een technisch sublieme wedstrijd, maar de strijd, de energie en de beleving leiden tot een enerverende wedstrijd. Assistent-coach Mark van Schutterhoef, die waarneemt voor de zieke Herman van den Belt, ziet het keerpunt van de wedstrijd vlak na rust. “We nemen een time-out met tien punten achterstand. Daarna nemen we turn overs, krijgen we de controle en dan zie je ook de rol van Man of the Match Mohamed Kherrazi: onverzettelijk en spelen in teamverband. Mede dankzij hem scoren we 22 punten uit aanvallende rebounds en dat is gewoon goed.” Erik Braal is best tevreden over de prestaties van zijn team. “We spelen gewoon 25 minuten goed basketbal. Landstede ging compacter spelen, omdat we veel driepunters misten. Uit aanvallende rebounds maken ze een aantal driepunters en dat maakt ook het verschil.” Beide coaches zagen een topwedstrijd vol energie waar het publiek van genoten heeft.

Johnson en Dahlman scoren
In de eerste helft ligt het overwicht iets meer bij de Groningers. Hun aanvallen verlopen net iets soepeler en de scores zijn net iets gemakkelijker. Topscorer Matt Williams jr. wordt subliem uit de wedstrijd gespeeld door de herstelde Sherron Dorsey-Walker die hem geen millimeter ruimte geeft. Dorsey-Walker heeft slechts een enkele veldscore, maar verdient zijn minuten op andere wijze. De Zwolse scores komen in het eerste bedrijf voornamelijk op het conto van de watervlugge spelverdeler Jordan Johnson en de gehaaide center Noah Dahlman. Hij compenseert zijn lengtegebrek met toverballen. Zijn directe tegenstrever Donte Thomas heeft kracht, snelheid en springvermogen, zodat het gevecht tussen beiden een genot is om naar te kijken.

De eerste zeven Groningse punten zijn alle voor Donte Thomas, terwijl de Zwollenaren de punten dan nog verdelen. Martez Walker schiet bij 4-7 met een zeldzame driepunter de ploegen naast elkaar. Twee dunks van Thomas zorgen voor vertier, maar Donar krijgt ook tweemaal goal tending tegen zich gefloten waardoor Dahlman al veel punten binnen sprokkelt. Bij 16-15 neemt de thuisploeg via twee vrije worpen van Johnson voor het eerst de leiding, een driepunter van Mike Schilder bevestigt de voorsprong en de aanvallende rebound van Nigel van Oostrum plus assist op Martez Walker zorgen voor een 25-21 kwartstand.

Vijf verschil bij rust
Terwijl het publiek even doorademt, zet Deshawn Freeman de ploegen naast elkaar. Het is de opmaat voor een dominant Groninger kwart. Aan Zwolse zijde scoren alleen Dahlman en Johnson en dat is onvoldoende om de Noorderlingen tegen te houden. In de slotminuut pakt Donar de voorsprong. Waar Carlinton Love wel een driepunter binnenschiet mist Johnson, terwijl vrije worpen van Donte Thomas voor een 37-42 ruststand zorgen.

Na de pauze vergroot Donar direct de voorsprong tot tien punten. Dan komt de time-out en de ommekeer. Johnson schiet nu wel van ver raak, de opzettelijke fout van Matt Williams helpen de Hammers verder vooruit en Kevin Bleeker schiet met een driepunter de 50-50 op het bord. Jason Dourisseau draagt met twee Groningse driepunters bij aan de 55-55 kwartstand.

Genieten
Dan wordt het echt genieten voor het Zwolse publiek. Een behind-the-back-pass van Van Oostrum wordt afgemaakt door Kherrazi en de assist van Ralf de Pagter leidt tot een mokerdunk van diezelfde Kherrazi. Landstede Hammers heeft de flow en drukt door. Een prachtige teamaanval wordt afgerond door Dahlman, maar het absolute hoogtepunt is de fenomenale dunk van Martez Walker op een alley oop-pass van Sherron Dorsey-Walker. Daarmee wordt het verschil op tien gezet: 69-59. Carrington Love kruipt nog letterlijk door de benen van Martez Walker om Shane Hammink te bedienen, maar de wedstrijd is gespeeld. Een boeiende wedstrijd tussen twee topploegen eindigt in 77-70.

Punten:
Noah Dahlman en Jordan Johnson 22; Martez Walker 13; Mohamed Kherrazi 8 (12 rebounds); Kevin Bleeker 5; Mike Schilder 3; Ralf de Pagter en Sherron Dorsey-Walker 2.

Tekst: Remco van Vliet
Foto’s: André Rump

Stats

Punten:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je niets missen van Landstede Hammers? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets.