Landstede Hammers vecht zich langs Leiden

Landstede Hammers heeft met hart en ziel gevochten om de beslissende derde wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden af te dwingen. Na een ongelooflijk spannende strijd winnen de Zwollenaren dinsdag met 90-85.

Landstede Hammers

90

85

Zorg en Zekerheid Leiden

Vanaf het begin gaan beide ploegen vol voor de overwinning. Waar gestreden wordt, worden fouten gemaakt. Verdedigend switchen spelers niet, zodat Leidenaren moederziel alleen onder de basket staan en gemakkelijk binnen leggen. Passes belanden in niemandsland, maar wat staat er veel tegenover. De drives van Jhonathan Dunn zijn soms onmogelijk, maar oh zo doeltreffend. Yasiin Joseph krijgt het volle gewicht van Giddy Potts mee en scoort toch gewoon twee keer. Je komt ogen tekort om alles te kunnen waarnemen, want er gebeurt veel, heel veel op het veld.

Eerste kwart voor Leiden
Leiden speelt sneller en schiet effectiever in het openingskwart. Waar Landstede Hammers zijn punten bij elkaar duwt op kracht en intensiteit, gaat de bal snel van hand tot hand aan Leidse kant en vallen driepunters van Giddy Potts (tweemaal) en Michael Finke gemakkelijk binnen. Kayel Locke en Jozo Rados zetten daar kracht en wil tegenover. Als Rados vermoeid gewisseld wordt, hoor je hem brommen dat er verdedigende stops moeten komen. Als er dan eentje komt, is daar Jhonathan Dunn met een drive en de eerste Zwolse driepunter. De eerste voorsprong is met 23-22 een feit. Een hernieuwde turn over betekent via Potts toch dat de gasten het eerste kwart opeisen.

De koppen staan strak en de mouwen zijn meer dan opgestroopt. Rados, Joseph en Dunn scoren en Leiden is in last. Coach Geert Hammink moet Worthy de Jong en Emmanuel Nzekwesi snel weer op het veld zetten. Dat heeft effect. Een 0-6 run zet de Sleutelingen weer naast de thuisploeg. Dan dunkt Rados op assist van Mike Schilder rechtdoor. Riley LaChance is er niet van onder de indruk en blijft achter elkaar scoren. De Zuid-Hollanders verliezen echter de bal te vaak door aanvallende fouten. Mike Schilder is de eerste die er één versiert. Een prachtige assist van Nigel van Oostrum op Noah Dahlman zorgt voor 40-37 en tegenover driepunters van Schilder en Joseph staat slechts een enkele van Potts. De ruststand is 46-42.

Volhouden? Ja!
Het is de vraag of beide ploegen deze intensiteit kunnen volhouden. De thuisploeg speelt met een rotatie van acht man, terwijl ZZ Leiden door het ontbreken van Nick King slechts zeven man in het veld zet. Het antwoord op de vraag is overigens volmondig ‘ja’. Een air ball van Michael Finke inspireert de thuisploeg nog extra. Een grondgevecht betekent dan ook Zwolse winst en de daaruit volgende driepunter van Joseph zorgt voor 56-51. Het is knokken totdat je erbij neervalt en als Schilder nu een aanvallende fout uitlokt op De Jong, loopt de thuisploeg op kousenvoeten uit. Een driepunter van Dunn gevolgd door een elleboog van Merijn Ververs in het gezicht van Joseph zorgt voor hernieuwd balbezit. Dan gooit Nigel van Oostrum de bal in het niets en profiteert De Jong op de break. Rados pakt een steal op dezelfde De Jong en de mastodont gaat coast-to-coast voor een score plus bonus. De Zwolse bank brult het uit en met 68-61 breekt het slotkwart aan.

Het wordt een ware nagelbijter als Luuk van Bree en Worthy de Jong volkomen vrij mogen aanleggen voor driepunters. Een score plus bonus van Dahlman zorgt voor een vloek bij Potts en De Jong krijgt opnieuw een aanvallende fout tegen zich gefloten. Waar de aanvallende fouten balverlies betekenen, zijn de vele Leidse aanvalsrebounds kostbare pluspunten. Het aantal second change punten loopt op en als de Zwollenaren de bal weer eens verspelen, dunkt Emmanuel Nzekwesi 78-79 op het bord. Deze 0-6 run leidt tot een time out.

Stuivertje wisselen
Vanaf dat moment is het stuivertje wisselen geblazen en de klok loopt snel af. Dan mist LaChance een driepunter en is de uitmuntende Jospeh ijskoud: hij neemt zijn verantwoordelijkheid, wacht lang en een koele mid range jumper zorgt voor 86-83 en een Leidse time out. Er staat nog een minuut op de klok. Nzekwesi en Joseph zijn beide succesvol. Dan passt De Jong terwijl hij de bucket insnijdt niet naar de wachtende Potts, maar naar de attente Van Oostrum. Die mist beide vrije worpen, maar de belangrijkste aanvalsrebound van de dag is voor Kayel Locke. Vanaf de vrije worplijn legt Noah Dahlman uiteindelijk de eindstand vast op 90-85.

Zo gaan Landstede Hammers en Zorg en Zekerheid Leiden op voor wedstrijd nummer drie. Die wordt aankomende donderdag gespeeld in Leiden, de tip-off is om 20:30 uur.

Bekijk hier de complete statistieken van het duel met Leiden.

Tekst: Remco van Vliet
Foto’s: André Rump

 

Stats

Punten:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je niets missen van Landstede Hammers? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets.