Landstede Hammers zakt door ondergrens

Er zijn van die dagen dat niets lukt. Tegen Zorg en Zekerheid Leiden beleeft Landstede Hammers zo’n dag. De Leidenaren winnen donderdag moeiteloos met 58-79.

Landstede Hammers

58

79

Zorg en Zekerheid Leiden

Cijfers liegen niet. In de eerste helft pakken de lange Zwolse mannen Ralf de Pagter en Jozo Rados geen enkele rebound. Na een dik kwartier spelen schiet Kayel Locke de enige driepunter in de eerste helft binnen. Het schotpercentage bedraagt nog geen 37 procent. En dan moet het desastreuze derde kwart nog beginnen…

Begin nog goed
Het lijkt allemaal zo goed te beginnen. Worthy de Jong en Marijn Ververs verliezen de bal en op de break leggen respectievelijk Noah Dahlman en Jhonathan Dunn binnen. Het is gelijk de laatste voorsprong voor de Zwollenaren. De Jong revancheert zich met twee soortgelijke driepunters. Emmanuel Nzekwesi wordt redelijk in toom gehouden, maar Luuk van Bree speelt een heerlijke wedstrijd. Een drietje en tweetje van hem geven Leiden een 16-20 voorsprong na tien minuten.

Landstede Hammers blijft in de wedstrijd omdat de Sleutelingen veel balverlies lijden. De uitploeg is echter sneller, feller, accurater, gewoon beter dan de thuisploeg die zelfvertrouwen lijkt te ontberen. Giddy Potts gebruikt zijn fysieke overwicht om Nigel van Oostrum en Bart van Schaik van zich af te schudden en Michael Finke pakt ook een driepuntertje mee. Herman van den Belt neemt bij 23-32 een time-out die effect sorteert. Dunn, Locke met bonus en een bekend hoekje van Ralf de Pagter brengen de stand terug tot 30-32. Dan dunkt De Jong even snel door en legt Nicolas King een tweetal malen eenvoudig binnen: 32-40 en alles is nog mogelijk.

Strafexpeditie
Dat alles wordt heel snel niets na de pauze. De thuisploeg overschrijdt direct de 24-secondeklok. Bij ZZ Leiden lukt alles en bij Landstede Hammers lukt niets. De strafexpeditie in dit kwart eindigt bij 7-31. De Leidse ploeg speelt snel en elke speler kan scoren en scoort. Giddy Potts heeft de grootste lol: “Aaaah… Good call ref…” Met een grote glimlach accepteert hij de correctie. De Zwolse ploeg ploetert. De bal gaat niet snel rond waardoor geforceerde schoten ontstaan. De Leidse verdedigers ‘lezen’ de Zwolse lange mannen goed, waardoor bijvoorbeeld Noah Dahlman zich vastdraait in een woud van armen en benen. De Leidse trein dendert door. Finke en Potts schieten hun driepunters wel raak en als de Zwollenaren te laat verdedigen en fouten begaan, komt de ploeg vanaf de vrije worplijn op een 39-71 voorsprong.

In het slotkwart laten de gasten het een beetje lopen. Daarnaast is er meer beleving en energie aan Zwolse kant. Naast de eerdere driepunter van Locke in de eerste drie kwarten voegen diezelfde Locke, Van Schaik, Dunn en Jerom Oude Aarninkhof (tweemaal) er nog vijf aan toe. Op de break rondt Dunn daarnaast fraai af na een prachtige pass van Nigel van Oostrum, maar dezelfde Van Oostrum wordt op zijn break genadeloos geblockt door Troy Koehler. De Leidse bank stroomt leeg in het slotkwart en bijna iedereen krijgt minuten toebedeeld. Het eindigt in 58-79.

Uithuilen, vergeten en opnieuw beginnen. Allereerst wacht in een dikke week nu de bekercompetitie. Daarna beginnen de play-offs met een tweeluik tegen Zeeuw en Zeeuw Feyenoord Basketball.

Bekijk hier de statistieken van het duel met Zorg en Zekerheid Leiden.

Tekst: Remco van Vliet
Foto’s: André Rump

 

Stats

Punten:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je niets missen van Landstede Hammers? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets.