Landstede Hammers vermaakt Zwols publiek

In de eerste oefenwedstrijd voor het thuispubliek maakt Landstede Hammers donderdag een meer dan goede indruk. Basketball Academie Limburg heeft geen kans tegen een fel verdedigend en als een team opererend Landstede Hammers. Met 87-41 kan de eerste overwinning van het seizoen worden bijgeschreven.

Landstede Hammers

87

41

Basketball Academie Limburg

Ryan Davis laat deze wedstrijd nog even aan zich voorbijgaan, maar alle andere nieuwelingen onderscheiden zich. Roel van Overbeek pijnigt zijn ex-ploeggenoten met zijn snelle handen, de lange Ruud Lutteman kan ook zuiver van afstand schieten, van Boyd van der Vuurst de Vries was dat al bekend, Suhkmail Mathon is een echte ouderwetse sterke center die meteen maar een double-double noteert, de teruggekeerde Coen Stolk strijdt met Dragos Dicolescu wie de meeste meters maakt, maar Felix Terins maakt toch de meeste indruk. De Zweedse spelverdeler is rustig, niet van de bal te krijgen, geeft fraaie assists en schiet nog driepunters ook, waardoor hij met achttien punten de topscorer wordt.

Sowieso lijkt het driepuntschot een geducht wapen te worden voor de Zwolse ploeg. In BelgiĆ« schoot de ploeg al meer drie- dan tweepunters en dat tegen 50 procent. Tegen de Limburgers schieten de Hammers 27 driepunters van hun 55 schoten in totaal tegen een percentage van 60 procent. Maar liefst zeven verschillende spelers slagen voor hun ‘driepunterexamen’. Daar gaan regelmatig snelle fraaie aanvallen aan vooraf waar het gehele team bij wordt betrokken.

Verdedigend sterk
Niet alleen aanvallend maar vooral verdedigend overtuigt de ploeg. De 41 tegenpunten zijn al een overtuigend bewijs. In de eerste oefenfase is er altijd veel aandacht voor het verdedigende aspect. Nu al zie je snelle overnames en een flinke druk op de bal. BAL heeft hier zichtbaar moeite mee en overschrijdt met enige regelmaat de 24-seconderegel of komt tot een moeizaam noodschot. De vuisten worden gebald en de high fives zie je op het veld. De verdedigende intensiteit is hoog en coach Herman van den Belt staat regelmatig met een glimlach langs het veld.

In de aanvangsfase is er nog sprake van een gelijk opgaande strijd. De lange Stijn Hintzbergen verzilvert zijn eerste twee schoten en Alexander Matushev zal ongetwijfeld de Limburgse topscorer gaan worden. Hij heeft een zuiver schot van afstand, maar wil zich schietend nu nog iets te snel profileren. Na een aantal mislukte afstandsschoten vallen ineens alle schoten met een tweetal drietjes van Terins en een zuivere eerste driepunter van good old Ralf de Pagter. Als Van der Vuurst de Vries ook raak schiet en zijn vuist balt, is het 19-14 na tien minuten.

Aardig verschil
Van der Vuurt de Vries opent het tweede kwart met zijn tweede driepunter en Lutterman schiet er ook gelijk maar twee binnen. Als Oshean Brathwaite met een fraaie pass Alexsander Matushev bedient, is het tijd voor een Zwolse time-out. Twee scores van Walker Miller compenseren de twee- en driepunter van Stolk, maar met 39-24 is er al een aardig verschil.

Het beruchte derde kwart is een traditie die mag verdwijnen in de ogen van de tevreden Zwolse supporters. De Hammers komen scherp uit de kleedkamer, schieten scherp en lijken conditioneel al zeer ver te zijn. Het tempo gaat omhoog, de verdediging is nog scherper. BAL komt tot slechts zes punten en als Van Overbeek zijn eerste vrije worpen binnenschiet, staan er inmiddels acht Hammers op het scoresheet.

De toeschouwers klappen bij elke wissel en verwonderen zich over de fraaie aanvallen. Spelers duiken naar ballen en tuimelen over de lijn om de bal maar levend te houden. De inzet is hoog en dat geldt ook voor de waardering. De ongelijke strijd eindigt bij 87-41. Landstede Hammers lijkt weer een stug fysiek verdedigend team te hebben waar iedereen voor iedereen knokt. Daarbij schiet het team ook nog eens haarzuiver. De eerste kennismaking smaakt naar meer.

Bekijk hier de complete statistieken van het duel met BAL.

Tekst: Remco van Vliet
Foto’s: Orange Pictures

Stats

Punten:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je niets missen van Landstede Hammers? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets.