Wilskrachtig Landstede Hammers wint opnieuw

Met een kleine rotatie levert Landstede Hammers zondag een grootse prestatie door Yoast United met 78-73 te verslaan. Het is de vijfde overwinning op rij. Het enthousiaste publiek ziet een meer spannende dan goede wedstrijd waar in ‘crunch time’ de Zwollenaren slimmer, sterker en beter zijn.

Landstede Hammers

78

73

Yoast United

Yoast United-coach Paul Vervaeck treurt na afloop nog enigszins. “Het is de derde keer dat we er net niet in slagen een wedstrijd te beslissen. Daar moeten we van gaan leren. Onze rookies missen nog de ervaring op het beslissende moment. Het publiek heeft een leuke wedstrijd gezien, maar voor de verliezende coach is het toch wat bitter.” Herman van den Belt zit te spinnen. “Ik ben trots op de groep. Ralf de Pagter en Coen Stolk spelen een hele goede wedstrijd. Dan is Dragos Diculescu vandaag afwezig en hebben we in geen tijd Arnaldo Toro Barea moeten inpassen na het vertrek van Sukh.”

Schotpercentage
Moeizaam is de start van beide ploegen als het driepuntschot maar niet wil vallen. Overigens valt het gehele schotpercentage tegen: 37,9 om 36,4 procent. En het mag dan ook geen verrassing zijn dat de eerste twee punten van Coen Stolk vanaf de vrijeworplijn tot stand komen. Rondom de bucket is Yoast United-husselaar Spencer Levi lastig af te stoppen. Afstandsschutter Francis Lacis mist de eerste van vele afstandspogingen, maar Levi staat regelmatig op de goede plaats om na een aanvallende rebound alsnog af te ronden. Samen met de scherpe drives van Vincent Cole zorgt hij voor veel dreiging inside.

Na een gelijk opgaande opening beginnen de schoten aan Zwolse zijde ineens te vallen. Waar Felix Terins verantwoordelijk is voor de meeste openingsscores, vallen nu drietjes van Stolk, Boyd van der Vuurst de Vries, Roel van Overbeek en uiteindelijk Terins zelf binnen. Van der Vuurst de Vries is ‘aan’ en met een aantal scores bereikt de Zwolse ploeg na een 23-16 kwartstand met 33-19 de grootste voorsprong. Dan valt het totaal stil bij de thuisploeg en neemt Yoast gedecideerd het heft in handen. De inbreng van Daniel Quincy Biliosa is daar debet aan. Bij 0-4 volgt een eerste Zwolse time-out, een krappe minuut later bij een 0-8 run een tweede. Die lijkt te werken, alhoewel voormalig Landstede-speler Mike Schilder blijft strooien met fraaie assists. Met een driepunter zet De Pagter 41-36 op het bord en volgt een time-out van Yoast. Ook deze woorden hebben een positieve uitwerking; nu volgt een 2-12 run. Met een laatste afstandsschot zet Terins de ruststand op 46-48.

Hoekschot
De Zwolse ploeg opent met vele penetraties in het derde kwart. Terins is tweemaal te snel en De Pagter scoort met het hoekschot waar hij patent op heeft. Schilder begint nu zelf te scoren en na een fraaie aanvallende rebound zet Lacis 58-64 en de grootste Yoast United-voorsprong op het bord. Wederom is de slotscore voor de thuisploeg. Stolk krijgt drie vrije worpen, die hij allemaal verzilvert. Het is 61-64.

De aard van de wedstrijd verandert in het slotkwart. Waar beide ploegen zuinig waren op de bal in de eerste drie kwarten, zie je nu geregeld vrijworstelwedstrijden na weer een turn over. Dat is koren op de molen voor de thuisploeg. Landstede Hammers staat bekend om de wilskracht en om het aantal ijzeren mannen. IJzervreter Stolk ramt zich door de verdediging en krijger De Pagter gooit alles in de strijd. De intensiteit stijgt naar maximale hoogte. Er volgen enorme block shots van Levi en Stolk. Een haarzuiver drietje van Vincent Cole zorgt voor 69-69, maar de Zwolse mouwen gaan tot ver voorbij de oksels.

Arnaldo Toro Barea verzilvert één van zijn zeven aanvallende rebounds. Als De Pagter een hoekschot verzilvert en een bonus krijgt toebedeeld, gaat hij volledig uit zijn plaat. Het publiek reageert, staat en stampt op de banken en Yoast United speelt een verloren wedstrijd. Schilder ramt nog een drietje door de ring, maar de snelle fouten op Van der Vuurst de Vries hebben geen effect. Hij verzilvert alle vier zijn kansen en zorgt voor de zwaar bevochten 78-73 eindstand.

Bekijk hier de complete statistieken van het duel met Yoast United.

Tekst: Remco van Vliet
Foto’s: Orange Pictures

Stats

Punten:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je niets missen van Landstede Hammers? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets.